Friss topikok

  • Chavez: A dinnye igazi, vagy a készlet része vajon? (2010.08.22. 16:06) Figurák 2.
  • Chavez: Lájk (2010.07.26. 01:19) 35 mozi 2 percben, azaz 35mm
  • Chavez: Jelentem, megnéztem a trélert. :) Egy szót se értettem belőle. :D (2010.07.26. 01:15) Heaven's Door
  • raveon: Hé, csinálj valamit a knetes privátlehetőségeddel, mert nem tudok sunyiba üzenetet küldeni neked! :D (2010.07.04. 08:00) Fujiko Coffee
  • Chavez: Hehe, tök jó. :) Jó lenne tudni, hogy miket beszéltek, úgy nyilván több értelmet nyerne. De techni... (2010.06.02. 16:16) Egy új tehetség

ZONGO BLOG

Képregény, zene, minden

Wanted: a képregény és a film

2008.01.04. 12:57 | fdave | 7 komment

A Wanted című 6 részes képregényből készült filmet 2008-ban mutatják be a mozik, többek közt Angelina Jolie főszereplésével. Ez a közelgő film adott apropót az alapmű bemutatására.

A film alapjául szolgáló képregényt Mark Millar írta (Marveles ténykedéseiről ismert, többek közt ő jegyzi az itthon megjelent 2 Rozsomák sztorik, és az Ultimate X-men történeteit), J. G. Jones pedig rajzolta. Az Image/Top Cow kiadónál lett kiadva, 2003-2004-ben készült.

6 részben mesél a Földet uraló szupergonoszokról, majd ellentéteikről, egy karakterre kihegyezve a történetet.

Wesley Gibson egy teljesen átlagos fiatal, aki szánalmas életét tengeti. Szar neki, mondhatnánk, pedig mi is ugyanezt az életet éljük: egy szar munkahelyen tengetjük az időnket, a főnök a legnagyobb szemét, akit valaha láttunk, a barátnőnkről pedig sejtjük, hogy félrekefél.

Ennek a fiatalembernek adódik meg a lehetősége, hogy kitörjön a szürke hétköznapokból, méghozzá úgy, hogy átveszi meggyilkolt apja helyét a szupergonoszok közt. Wesley apja egy nagyon menő bérgyilkos volt, akit a képregény elején lőnek fejbe. Régi segítőtársai, egy professzor, és egy Róka fedőnevű nő kutatja fel, és a szánalmas élet mellett egy másik alternatívát felmutatva magukkal viszik Wesleyt. Ott kiképzik, és ekkor kezdődnek a bonyodalmak, felsejlenek a gonoszok közti ellentétek, a végén pedig egy aligha várt fordulattal zárul a történet, poént nem lövök le.

A mű szupergonoszokról, és kis mértékben szuperhősökről szól. Millar a hőstörténetek kliséit használja fel, de ügyesen csavar rajtuk egyet-kettőt, és megfelelő sorrendbe pakolja őket: a szuperhősök, mint olyanok eltűntek a Földről, ami egyáltalán nem szokványos megközelítés. Látszik, hogy Millar érti a dolgát.

A képregény narrációja is nagyon megkapó, néha, főleg az elején és a végén Wesley különleges kapcsolatot tart fenn az olvasóval: ostoroz, számonkér rajtunk dolgokat, vagy csak egyszerűen lenéz minket. Mindezt úgy oldja meg Millar, hogy egyáltalán nem hatnak furcsának ezek a kiszólások.

Hatalmas szerep jut az erőszaknak, ami fokozatos erősödésével egyidőben válik lelkiismeretlen gyilkossá az először még szánalmas kis senki. Ez az erőszak viszont nem öncélú, teljesen beleillik a történetbe.

A Wanted elolvasásával egy igazi anti-hőssztorit kapunk, nagyon sok akcióval, és érdekes végkifejlettel megspékelve, ami teljes magabiztossággal odahelyezhető az olyan képregényes alapvetések mellé, mint a Watchmen, vagy az Astro City.

 

A film megnézése előtt mindenképpen érdemes elolvasni az alapművet, és összehasonlítani az eredménnyel. Abban csak reménykedni tudok, hogy Hollywoodban nem fogják elrontani a történetet, és nem válik majd egy értelmetlen akciófilmmé az egész.

Angelina Jolie a Róka szerepére tökéletes választásnak tűnik, Wesley-t pedig James McAvoy, számomra ismeretlen színész játsza.

 

A Wanted honosítása itt elolvasható:

c4a.tlof.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://zongo.blog.hu/api/trackback/id/tr33284395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.01.06. 18:26:34

Szia!

Sajnos attól félek, hogy a jó képregényes alapból egy közepes látvány-akciófilmet csinálnak majd, és a szuperhős-szupergonosz szál szépen ki is marad. :(
Ne legyen persze igazam!

A bloghoz még annyit, hogy:
szerintem még pofásabban nézne ki, ha max. 200 pixel széles álló képeket tennél be, és a szerkesztés közben ráklikkelsz arra, hogy "balra rendezett", és akkor a szöveg mellette lesz, nem alatta.

Vagy még jobb, ha 400-450 pixel széles "szélesvásznú" fekvő képeket raksz be, de akár még állóakat is.

Pl. Angelina Jolie 450 széles Wantedes képét nyúld le nyugodtan az Indexről, blog.hu = index
;)
(mondjuk azért jelöld meg a forást, nehogy baj legyen belőle később :)

groundwalker 2008.01.21. 18:47:23

Én is ezen aggódtam, de szerintem ha az nincs benne (szuperhősgonoszszál) akkor nincs történet se. :D Mármint szerintem ennyire még ők sem hülyék?

fdave 2008.01.24. 10:25:46

Hát reménykedjünk. Mármint gondolom biztos, hogy bent lesz, csak az nem mindegy, hogy hogyan. Az is igaz, hogy Halle Berryről lett mintázva a Róka karaktere, mégis úgy érzem, hogy Jolie is tökéletes a szerepre. Én annyira nem bírom Halle Berryt. Meg hát ő a Macska, nem pedig Róka.:)

Hamlet: köszönöm a segítséged, nagy nehezen rájöttem, hogy mégis mire gondoltál, mert a szöveget mindig balra igazítottam, de hát a képet...:) Köszi mégegyszer, és bocsánat mindenkinek a lassú frissítésekért, de hát vizsgaidőszak van még egy hétig nekem.
Minden jót!:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.24. 17:53:33

Olvastam a Wanted-et, de az előzetest megnézve a filmnek, szerintem csak egy sima akciófilm lesz

exactlee 2008.05.15. 20:29:37

Azért szerintem (nemis) kicsit túlzás a Wantedet a watchmen mellett emlegetni, szerintem az alap sem több sokkal egy sima akcióképregénynél.

fdave 2008.05.27. 19:08:56

Szerintem sokkal több annál. Megpróbálja kicsit (nagyon) kiforgatni a szuperhős történetek megfáradt kliséit, más szempontokat figyelembe véve mesélni. Tény, hogy az akció szál sokkal erőteljesebb a Wantedben, mint a Watchmenben, de nem meghatározó. És pont ez emeli a többi akció/szimpla szuperhős történetek fölé a művet. Millar egyik kiemelkedő története.
Az pedig, hogy másképpen nyúl a már agyoncsépelt klisékhez, egyértelműen rokonítja a Watchmenhez, ami persze művészibb igényű, mégis boldogan odahelyezném őket egymás mellé a magyar változatát a polcomon. :)

Amúgy láttad az új Wanted trailert? Lehet, hogy azért egy egész élvezhető film lesz belőle. Sőt.

torsi 2008.11.07. 23:28:05

Sziasztok!
Láttam a filmet, de szinte mindenhol azt írják h a képregény sokkal jobb. A fenti net címen már nem lehet megtalálni. Ezért ha vkinek megvan akkor megtenné, h elküldi nekem: t_orsi@tvn.hu
Köszi!
süti beállítások módosítása