Friss topikok

  • Chavez: A dinnye igazi, vagy a készlet része vajon? (2010.08.22. 16:06) Figurák 2.
  • Chavez: Lájk (2010.07.26. 01:19) 35 mozi 2 percben, azaz 35mm
  • Chavez: Jelentem, megnéztem a trélert. :) Egy szót se értettem belőle. :D (2010.07.26. 01:15) Heaven's Door
  • raveon: Hé, csinálj valamit a knetes privátlehetőségeddel, mert nem tudok sunyiba üzenetet küldeni neked! :D (2010.07.04. 08:00) Fujiko Coffee
  • Chavez: Hehe, tök jó. :) Jó lenne tudni, hogy miket beszéltek, úgy nyilván több értelmet nyerne. De techni... (2010.06.02. 16:16) Egy új tehetség

ZONGO BLOG

Képregény, zene, minden

ANIME TOP 50

2008.01.25. 16:33 | fdave | 8 komment

Címkék: anime

#1 Laputa-az égi palota

Sokat gondolkoztam, hogy mekkora számot is írja a TOP szócska után, ennyi talán reális, aztán ha betelik, újat kezdek. Egy új sorozatról van szó itt a ZONGÓN belül, amelyben animéket fogok ajánlani, bemutatni és egy kicsit elemezgetni. Bele fognak férni a sorozatok éppúgy, mint az egészestés filmek. Remélem tetszeni fog, de felhívom a figyelmet, hogy ez nem egy sorrend lesz, hanem a megnézésük sorrendjében, vagy bármi más okból kifolyólag fogom irogatni az animéket egymás után. Kommentek pedig jöhetnek dögivel! Hajrá!

Az első adásban a Ghibli Stúdió Laputa-Az égi palota című egészestés rajzfilmje kapott helyet. Nemrég sikerült szert tennem egy nagyobb mennyiségű anime dvdre, így indulhatott el ez a sorozat is. A halomból elsőként a Laputát szemeltem ki, és egyáltalán nem bántam meg, hogy ezzel kezdtem.

Miyazaki Hayao 1986-ban rendezte ezt a filmet. Az ő neve a Chihiro szellemországban-ból lehet ismerős, amiért Oscar díjat is kapott. Akik látták a Chihirot, és valami miatt nem tetszett nekik, azoknak bátran ajánlom a Laputát, ezzel kezdve garantáltan maradandó élmény lesz a Ghibli-utazás!

A Laputa eredetileg Swift Gulliver kalandos utazásai című regényében szerepelt, egy fiktív helyet jelölt. Az animében is egy helység neve Laputa, melyet nagyon sok titok övez.

A film egy látványos és akciódús jelenettel kezdődik, amiből a főszereplő lányt Sheetát ismerhetjük meg. A birtokában van egy kristály, ami varázserőt képvisel. Erre természetesen sokaknak fáj a foguk, ők mind Sheeta nyomába erednek. Az ellenség két táborra oszlik, mindkettő hol több, hol kevesebb sikerrel próbálja eltulajdonítani a lány kristályát. A film folyamán viszont ezek a szerepek is változnak, a kezdeti rossz és jó ellentétből valami teljesen más bontakozik ki: az egyik rossz jó lesz, míg a másik rossz közül az egyik különösen az lesz.:) Lehet, hogy elsőre ez érthetetlen, de mindez kiderül az animéből.

További karakterek még Sheeta segítője, a kis bányászfiú, Pazu, aki szintén főszereplővé lép elő. A karakterekben közös, hogy mindenki végső célja Laputa megtalálása. Csak az nem mindegy, hogy kinek milyen indítékai vannak.

Az Laputa csodálatos helyszínekre repíti el a nézőt, a precízen megrajzolt tájak, valamint az elképesztően „beszédes” karakterek, a színezés mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Ghibli Stúdió egyik legendás filmjévé váljon.

Az anime egyaránt ajánlható az egész családnak, hisz elsősorban családi film, mindenki talál benne érdekes dolgokat. A poén természetesen itt is jelen van: főként a kalózbanda gondoskodik a nevetésről. A kalózok maffiaszerű szerveződése már mosolyt csal az arcunkra, hisz a főnök nem egy vérmes, komoly úriember, hanem Dora mama, egy céltudatos, és viszonylag testes néni.:) A félnótás banda többi tagja pedig az ő fiai, akik folyton bajt hoznak Dora mamájuk fejére.

A történet legnagyobb része a levegőben játszódik. A repülő szerkezetek pedig egyáltalán nem valami futurisztikus, idegennek ható gépezetek, hanem nagyon is emberi találmányok. (a léghajók egy része vászonból készült, stb.)

A magyar változat nagyon jóra sikeredett. Nálunk a Best Hollywood kezdett bele egy Miyazaki sorozatba, ez volt a kezdő kiadvány. Sajnos a japán alkotások magyarra ültetésének az egyik hibája mindig a szinkron gyengesége szokott lenni. Ezzel a rossz szériával szakít a Laputa, ugyanis itt majdhogynem tökéletesre sikeredett ez is. Sheeta kis törékeny hangjával azonnal belopja magát a szívünkbe, Dora mama orgánuma is nagyon jól lett eltalálva. Külön kedvencem a csak epizódszerepet betöltő Pom bácsi magyar hangja!

A dvd mindenkinek ajánlható, és utána remélhetőleg a nézőben eddig kialakult rossz belállítódások is megszűnnek a japán rajzfilmekkel szemben. Nincsenek itt ugyanis deformált fejek, amik sokakat taszítanak, valamint nincs szellemekkel való küzdelem sem. A Laputa egyszerűen gyönyörködtetni akar, újra gyerekké változtatni a nézőt. A legtöbb Disney film elbújhatna szégyenében, és ez nem kis szó. Sokan Miyazakit a japán Walt Disneynek tartják, ami szerintem is megállja a helyét. A történetvezetés, a pozitív emberi értékek felszínre juttatása mind-mind feladata a mester animéinek, és ezt mindannyiszor teljesíti is. A Laputa végén egy álom ér véget, természetesen győzött a jó, bennünk pedig egy nagyon pozitív emlékként fog élni.

Jó szórakozást! 

A bejegyzés trackback címe:

https://zongo.blog.hu/api/trackback/id/tr92311411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raveon 2008.01.26. 10:35:24

Hát a Chihiro nagyon tetszett, annyira különleges látványvilága van, ennél elvarázsoltabb nem is lehetne. Mondom én, aki eddig ezen kívül csak az Akirát látta, mg az Alive-ot olvasta. Ja meg persze a Dragonball. :)

Egyébként a januári Cinemában volt gy kis öszefoglaló Miyazaki mester magyar dvd-s megjelenéseiről.

fdave 2008.01.26. 13:11:35

A Chihiro a legszebben kivitelezett Miyazaki film szerintem. A látványvilág, a színezés mind nagyon jóra sikeredett, nemhiába van az az Oscar, na.:)
Egyébként érdemes belevágnod a többi Ghibli filmbe is.
Azt a Chihiros mondatot azért írtam, mert ismerőseim, akik nem animések, pontosabban ódzkodnak tőle, nekik nem annyira jött be. Most teszek egy újabb kört ezekkel a régebbiekkel.
Jaja, most elég felkapott lett a mester. Jó húzás volt ez a Best Hollywoodtól.
Ami viszont az Aliveot illeti, a Tűzharcost nem olvastad? Nekem az még annál is jobban bejött.

raveon 2008.01.26. 13:16:53

Ami a Tűzharcost illeti, jelenleg is a következő fizetésemre várok. :)

raveon 2008.04.27. 09:40:06

Na tegnap leadta a tv, nagyon tetszett, és Pom bácsi hangja tényleg marha jó volt. :)

Köbö mennyiért adják ezeket a DVD-ket, mert mostmár elkezdtem gondolkodni ezek beszerzésén. Elképesztő ez a látványvilág. Tipikusan ilyen valószínűtlen, hiszen nem feltétlenül praktikus sem a város felépítése meg ilyesmi, de álomszerűen varázslatos. Mint amikor gyerekként rácsodálkozol egy-egy új és hatalmas dologra.

fdave 2008.04.27. 10:50:31

Köszi raveon a hsz-t.
Reméltem, hogy valaki nézi, én tegnap csak egy kis részletet láttam belőle.

Ami a DVD-ket illeti, elvileg 1990 Ft-ért adják őket, de egy knetes hírben, vagy kommentben olvastam, hogy a teszkókban 990-ért szórják, ami nagyon baráti ár. Amúgy a teljes sorozatot érdemes beszerezni, mindegyik egy külön világ, egy-egy műalkotás. Porco Rosso van nekem hátra, amit mindenképpen pótolni akarok, no meg néhány egyéb miyazaki anime.
Amúgy raveon, ha ajánlani lehet, akkor ezek után nézd meg a Szentjánosbogarak sírját is. ;)

raveon 2008.04.28. 11:51:35

Köszi! Ajánlatokat szívesen fogadom, főleg mert hogy még új vagyok ebben a manga (izé, anime) dologban, persze néhány nevet már hallottam. :)

A Porco Rosso az nem a disznós?

fdave 2008.04.28. 14:19:36

De de de, és az adriai-tengeren játszódik. :) kell ennél több? :D

Nem tudom, a Lupin animéket mennyire ismered, de elég nagy franchiseról van szó, és a Lupin Castle of Cagliostro anime volt elvileg MIyazaki Hayao egyik első rendezése. :)

raveon 2008.04.28. 21:46:55

Először hallok a Lupin animékről. :)
süti beállítások módosítása