Friss topikok

  • Chavez: A dinnye igazi, vagy a készlet része vajon? (2010.08.22. 16:06) Figurák 2.
  • Chavez: Lájk (2010.07.26. 01:19) 35 mozi 2 percben, azaz 35mm
  • Chavez: Jelentem, megnéztem a trélert. :) Egy szót se értettem belőle. :D (2010.07.26. 01:15) Heaven's Door
  • raveon: Hé, csinálj valamit a knetes privátlehetőségeddel, mert nem tudok sunyiba üzenetet küldeni neked! :D (2010.07.04. 08:00) Fujiko Coffee
  • Chavez: Hehe, tök jó. :) Jó lenne tudni, hogy miket beszéltek, úgy nyilván több értelmet nyerne. De techni... (2010.06.02. 16:16) Egy új tehetség

ZONGO BLOG

Képregény, zene, minden

Mikulás és a varázsdob

2008.12.15. 10:52 | fdave | Szólj hozzá!

Elkezdődött a karácsonyi filmek és rajzfilmek szezonja, részemről pedig ez volt az első idén, amit megnéztem közülük. A Mikulás és a varázsdob egy magyar kooprodukcióban készült rajzfilm 1996-ból. Ujjgyakorlatnak is felfoghatót firkáltam a tovább után. :)
Az első látásra gyengébben sikerült rajzokat hihetetlen sebességgel lehet megszeretni, bár tény, hogy maga a figurák animálása is hagy némi kívánnivalót maga után. Nem értek az animációhoz nagyon, de például az a jelenet, amikor a Mikulásnak címzett leveleket tartalmazó zsák kiürül, és Vili még egyszer megemeli, hogy nem-e maradt benne még egy, avatatlan szem számára is gyengén sikerült. Persze ez csak egy nagyon kis mozzanat volt, de a fiú mozgása egyáltalán nem tükrözte a valóságot. Kíváncsi lennék, hogy más mit mondana a filmről, én több hibát nem nagyon találtam.
Maga a történet igencsak banális: a Mikulás falujában járunk, ahova megérkezik az utolsó zsák levél. A Télapó és segítőik iktatják őket, ám végül egy utolsó levél igencsak feladja nekik a leckét: egyetlen rajzocskát rejt, ami egy kivehetetlen ábrázolatú firka, és innentől kezdve a kis csapat felderítő akciójának lehetünk szemtanúi.
A havas táj, a falu házai nagyon szépen kidolgozottak, a karácsonyi hangulatot reflex-szerűen váltja ki a mit sem sejtő nézőből. Az állandó havazással tűzdelt falu képe elég sokszor visszatér a történet folyamán, hisz a rajzfilm első feléig minden egyes új jelenet előtt a falu képével nyitnak, és utána vezeti rá a kamera a szemünket a bemutatni kívánt helyszínre, jelenetre. A rejtély tehát adva van, a megoldás pedig még egy ilyen rövid film esetén sem egyszerű. Állandósuló balesetek és furcsa történések tarkítják a film középső részét, ami a gyerekek szerint egyáltalán nem véletlen. A megbolonduló játék- és cukorkagyártó gépek, a saját utakon járó hangszerek valaki vagy valami műve, ezért a nyomozóvá avanzsált kölykök bátorságuk tudatában nekilátnak alaposabban is átnézni a környéket. Mindezt persze aközben, hogy a Télapót is magában tudó kis csapat a környék ajándékkészítői körében próbál meg a rejtélyes rajz jelentésére bukkanni. Vicces jelenetek sorát eredményezi, amikor minden egyes részlegen dolgozó a saját portékáját látja a rajzban: a szabó csajszi szerint a firka egy gyapjúpulóver mintája, tehát a levél feladója egyértelműen pulóvert szeretne, a nyomdász szerint a rajz Szent György és a sárkány küzdelmét mutatja be, ezért könyvet kell küldeni a Csibész nevű kisfiúnak, a már említett feladónak.
Már így is sokat spoilereztem, ezért nem árulom el, hogy mit ábrázol a rajz, és hogy ki készítette, legyen elég annyi, hogy 50 évvel ezelőtt lett feladva a levél, és csak most ért oda a Télapóhoz. Itt kapcsolódik be a történetbe egy sámán, aki a varázsdobjával hatalamas kalamajkákat okoz, és sajnos innentől kezdve lett egy kicsit érdektelenebb és fárasztóbb a film számomra. A történet többi része tényleg izgalmas és megmosolyogtató volt, de ez a sámán figura egyáltalán nem volt szimpatikus. Persze a készítők szándéka is az volt, hogy eleinte minél ellenszenvesebb legyen, de ezt olyannyira sikerült elérniük, hogy a legidegesítőbb karakterré vált a történet folyamán. Aztán neki is elég rendes jelentőséget kanyarítottak, de ez legyen a film titka.
Azért egyértelműen a jóval fiatalabb korosztálynak készült, ám a javarészt magyar készítők gondoltak a kisgyerekek mellett ülő szülőkre is, akik gyermekük mellett nézik végig a rajzfilmet, és meghintették egy csipet utalással is. Bár ezek a részek más animációs filmeknél jobban ki vannak dolgozva, elég csak Shrekre gondolni, azért itt is akad egy-két direkt utalás. A zenélő jelenetnél, ami szvsz az egyik legjobban sikerült, a zenetörténetből idéztek. A rocker madarak például egy az egyben hozzák a ZZ Top szakállas duójának kiállásait, a szólógitáros gitárjára pedig egy madár száll: ugye mindenki emlékszik Woodstock jellegzetes "gitáronülegymadár" szimbólumára? Na de van itt még a legendás módon "kacsázó" gitáros is, valamint egy vak dobos, amin csak szimplán hatalmasat nevettem.
A Mikulás és a varázsdob tehát kisgyermekek, illetve a hozzám hasonló, a karácsonyra komolyan készülni próbáló felnőttek (?) számára is ideális választás. Egyértelműen nem a legjobb karácsonyi rajzfilm, amit láttam, de a nagyon jó mellékszereplők, és egyáltalán a fent felhozott érvek miatt egyszer mindenképp nézős.

fdave
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zongo.blog.hu/api/trackback/id/tr79810720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása