Friss topikok

  • Chavez: A dinnye igazi, vagy a készlet része vajon? (2010.08.22. 16:06) Figurák 2.
  • Chavez: Lájk (2010.07.26. 01:19) 35 mozi 2 percben, azaz 35mm
  • Chavez: Jelentem, megnéztem a trélert. :) Egy szót se értettem belőle. :D (2010.07.26. 01:15) Heaven's Door
  • raveon: Hé, csinálj valamit a knetes privátlehetőségeddel, mert nem tudok sunyiba üzenetet küldeni neked! :D (2010.07.04. 08:00) Fujiko Coffee
  • Chavez: Hehe, tök jó. :) Jó lenne tudni, hogy miket beszéltek, úgy nyilván több értelmet nyerne. De techni... (2010.06.02. 16:16) Egy új tehetség

ZONGO BLOG

Képregény, zene, minden

Lupin the Third - sorozat #2

2009.08.05. 18:52 | fdave | 1 komment

Episode 0: First Contact

(14. TV Special, 2002.)

Miközben a Lupin-témájú fórumok népe lázong amiatt, hogy a szokásos évi tévé special adagjuk még mindig nincs bejelentve, én szép csendesen újra és újranézem az eddigi részeket. Most nem ide tartozik szervesen, de kissé érthető ez a lázongás: idén volt már egy Lupin-film, a legújabb Detective Conan special, ahol tiszteletét tette kedvenc tolvajunk, de hát ez ugye nem számít egyenértékű Lupin-alkotásnak. Az adagunkat akarjuk még idén! ;)
Jelen írásom tárgya kissé rendhagyó az impozáns múltra visszatekintő Lupin-brand filmjei között, ugyanis a jól ismert csapat első találkozását meséli el. Minden azzal kezdődik, hogy Lupin, a gátlástalan és imádnivalóan esetlen mázlista tolvajnak egy újabb kincsre fáj a foga, és hogy, hogy nem, ebbe az összes többi eddig ismert karakter belekeveredik. Fujiko meggyilkolt barátja révén (úristen, ez a nő képes szeretni is?:)) kerül közel Lupin-hoz, miközben Jigen annak a klánnak a fejét védi, akinek a birtokában van a vágyott kincs. Nem szeretnék sok mindent elárulni a történetről, de annyit elöljáróban el lehet, hogy a kincsnek elég sok köze lesz Goemon mindent keresztül szelő kardjához, valamint hogy a vége minden igényt kielégítően maradandó élmény. Mert hogy az sem titok ugye, hogy a befejezésre összeáll a négyesfogat, hogy együtt randalírozhassanak. De igazságtalan lennék, ha nem venném bele az ugyancsak ügyetlen, ám hozzá még rendkívül peches Zenigata felügyelőt is, aki ebben a filmben szinte brillírozik. Erre azért is adódik alkalma, mert az alkotók a szokásosnál talán nagyobb figyelmet szenteltek neki: szépen ki van magyarázva az Amerikába jövetele, feletteseivel való viszonya, illetve ami minden rajongót érdekel: Lupinnal való első összetűzése és az évszázados haragját kiváltó pillanat. Zenigatával alkalom adódik némi országimázsrontásra is, ugyanis esetlenségével egyszerre figurázza ki az amerikaiak mindennapját, valamint az ottani rendőrök japánoktól eltérő mentalitását. Az egyik legviccesebb, amikor megkérdezi segítőjétől faarccal, hogy hogy tud ilyen nyugodtan ülni, nem ég benne a vágy, hogy dolgozhasson?
A film túlnyomórészt ugyanolyan panelekből épül fel, mint bármelyik másik film, tehát kincs utáni hajsza, és a szereplők ide-oda igazolgatásai, konspirációk felsőfokon, de megunni lehetetlen, mivel egyrészt ezért szeretjük, másrészt pedig ez a rész a kezdetek bemutatásával bőven nézeti magát. A rengeteg fordulat, amikből itt talán még több is van a kelleténél, viccesek, főleg Fujiko tesz ki magáért, aki szinte minden jelenetében más oldalán áll, persze mindvégig a maga érdekeit tartva szem előtt.
Olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy a többi epizódban milyen alapon üldözi a japán rendőrség alkalmazottja, Zenigata az egész világon keresztül nemezisét, vagy hogy Goemon honnan szerzi kardját. Korábban úgy emlékeztem, hogy ezt egy sorozat epizódjában magyarázták ki, de ebben a filmben benne van feketén-fehéren, ahogy az is, hogy Jigen, Lupin és Goemon milyen viszontagságok és ellenségeskedések után "találnak" egymásra, és lesznek társak. A film végi fricska pedig akár keresztül is húzhatja számításainkat, ugyanis Lupin egy pillanat alatt állítja fejtetőre az egész sztori hitelességét, de hát ilyen gonosz azért talán ő sem lehet. Tehát ők így kerültek össze, nincs mese.
A rajzolás, mivel viszonylag friss animéről van szó tökéletes, a neten fellelhető angol felirat is kielégítő. A japán szinkronhangok a szokásosan remek választások, de ami mindent visz, az ismét a zene. Megpróbálok néhány linket összeszedni a közeljövőben, ahol ti is kedvetekre hallgathatjátok e zseniális albumokat.
 

A First Contact nem csak szimplán egy a sok vicces és szórakoztató Lupin the third TV special közül, hanem a legjobb három egyike minden bizonnyal: ha úgy tetszik, unikum. Témája és minősége miatt én biztosan ezzel kezdeném a magyar dévédé-kiadást, esetleg karöltve egy Miyazakis Castle of Cagliostroval, azt úgyis vinnék, mint a cukrot . :) 10/8-ast simán kap, kívül belül gyönyörű és ami még ennél is fontosabb: pörgős, egy percnyi üresjárat nincs benne. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://zongo.blog.hu/api/trackback/id/tr661291096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chavez 2009.08.08. 04:12:03

Hatásodra megnéztem én is, és valóban fergeteges és iszonyúan pörgős. Örültem, hogy Zenigata több teret kapott, mert nekem ő a (mondjuk így) kedvencem. Viszont a régi filmekben nekem jobban tetszett Lupin hangja, ott valahogy "hibbantabbnak" hangzott. :)

Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem, lassan pótlom a többit is. ;-)
süti beállítások módosítása