Friss topikok

  • Chavez: A dinnye igazi, vagy a készlet része vajon? (2010.08.22. 16:06) Figurák 2.
  • Chavez: Lájk (2010.07.26. 01:19) 35 mozi 2 percben, azaz 35mm
  • Chavez: Jelentem, megnéztem a trélert. :) Egy szót se értettem belőle. :D (2010.07.26. 01:15) Heaven's Door
  • raveon: Hé, csinálj valamit a knetes privátlehetőségeddel, mert nem tudok sunyiba üzenetet küldeni neked! :D (2010.07.04. 08:00) Fujiko Coffee
  • Chavez: Hehe, tök jó. :) Jó lenne tudni, hogy miket beszéltek, úgy nyilván több értelmet nyerne. De techni... (2010.06.02. 16:16) Egy új tehetség

ZONGO BLOG

Képregény, zene, minden

Lupin III - sorozat #3

2010.02.26. 22:55 | fdave | Szólj hozzá!

Címkék: special operation return the treasure lupin iii sorozat

Operation Return the Treasure

(15. tv special, 2003.)

Lupin és a bandája történelmük tizenötödik tévéfilmjükben eddigi legérdekfeszítőbb kalandjukba csöppentek. Mondom ezt úgy, hogy nincs érdektelen special, ám az Operation Return the Treasure története szakítva az eddigi hagyományokkal nem valami elrablása körül bonyolódik, hanem éppen ellenkezőleg az ellopott cuccok visszaszolgáltatása a fő attrakciója.

Spoiler

A történet szerint Lupin egy sikeres orosz kaszinórablás után vásárolt kisrepülőjével Jigennel karöltve régi barátja, némiképp mentora (figyeljünk erre, újabb érdekes adalék a karakter történetében) Mark Williams temetésének helyszínére zuhannak. A special legfőbb feladata a M. Williams által ellopott kincsek visszaszolgáltatása, ezzel is helyreállítva az öreg lelki békéjét, renoméját, de mindez talán még nem is lenne elegendő, ha a hosszú út végén Lupint és Jigent nem várná egy igen értékes drágakő is cserébe a szolgálataikért. A bosszúra szomjazó orosz kaszinós, valamint a földkerekség maffiaszervezeteinek színe-java óhajtja egyszerre a csodás kincset, ami viszont a híres építész, Gaudí elképzeléseit hivatott csak a nézelődők elé tárni.

Spoiler vége

Mint ahogy azt már a filmekben megszokhattuk, mindig valamilyen létező történelmi személy, vagy híres épület a kiindulópontja a történeteknek, netán azok fontos szereplőivé lépnek elő, tehát általában a készítők a valóságot keverik fikcióval. Ez itt sincs másképp, ezúttal Barcelona, pontosabban a Gaudí által épített Sagrada Família temploma kerül górcső alá, a már említett "drágakő" pedig igazából nem más, mint egy titokzatos meteorbecsapódás "maradéka". A spanyol templom beemelése a sztoriba azért is érdekes, mert én személy szerint nem sokat tudtam annak épülésének körülményeiről, de jó apropót jelentett egy részletesebb utánaolvasásnak. Mivel Gaudí eredeti tervei még jelenleg sincsenek megvalósítva, különösen gyönyörűre sikeredett (és stílusosra!) az Operation... fináléja. A templom 1891. óta épül, és bár folytatták a huszadik század második felében is építését, még jelenleg sincs kész állapotban. (Gaudí elképzelései minden bizonnyal rendkívül nagyszabásúak voltak.) A finálé így nem csak elképesztő prezentálása az építész eredeti terveinek, de az öreg Mark Williams lelki békéjének jelképes megtalálása is.

"„Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait.” (Gaudí)



 

Az Operation... sikeresen szakít a Lupin-filmek hagyományaival, és ez nem csak a témájában mutatkozik meg. Igazi főszereplője nincs is, a főellenségek motivációi sem igazán kidolgozottak, tehát nincs markáns ellenfél sem, ahogy hiányzik az örök nemezis, Zenigata konstans jelenléte is. A felügyelőtől néhány vicces jeleneten kívül többre most nem futotta, igaz némi fejlődést mutatva ezúttal egy újfajta "bilincsvető" technikát alkalmaz néhányszor Lupin letartóztatása érdekében, ám amúgy teljesen elveszik. Ugyanúgy Fujiko is, aki szokásához híven kavargatja a szálakat, de jelenléte hosszú idő után most tényleg felesleges, a film érdekes módon képes lenne akár nélkülözni is egyik főszereplőjét. Jigen és Lupin az egyetlenek, akik sorozatosan visszatérnek a képernyőre, Goemonnal kapcsolatban viszont némi következetlenséget véltem felfedezni. Míg a bölcs szamuráj kardjával képes bárkit és bármit szétaprítani, harci technikái rendkívül nehéz ellenféllé teszik őt, egy ismeretlen orosz csajszi viszont úgy harcol ellene, amin még ő is meglepődik. Az orosz kaszinótulaj szeretője dobálja a késeket, verekszik, sorozatot lő, sőt meg is sebzi Goemont. Ezt leszámítva viszont a készítők becsületére legyen mondva, hogy a vége felé haladva tulajdonképpen a semmiből alakul ki három, egymással hadakozó, egyéni harcot vívó pár.
Nagyobb teret kap viszont Mark Williams, akinek Lupin-hez való viszonyára a film alatt rengetegszer utalnak, közös akcióik voltak, és amellett, hogy riválisoknak is tartották egymást, most először érezhető az, hogy valakit úgy istenigazából meg is becsülne kedvenc tolvajunk, kár, hogy csak halála után, videofelvételeken találkozhattunk vele.

Az ellopott cuccok visszaszállítása közben aztán kitűnik az igazi kincs is, azaz a Trick Diamond nevezetű kövecske, ami kicsit érthetetlen módon tesz szert hatalmas népszerűségre (igen, ezúttal mindenki ezt szeretné megkaparintani), ám a már említett remek finálénak köszönhetően érthető a körülötte jelentkező óriási felhajtás.
 


Amellett, hogy az Operation... egyike a legérdekesebb specialoknak, a legszebbek versenyében is előkelő helyezést érhetne el. A karaktertervekért az a Satoshi Hirayama a felelős, aki a Tokyo Crisis-en, First Contact-en, meg egy rakás másik, közelmúltbéli filmen dolgozott, de részt vett az Akira animálásában is. (A Last Job is az ő nevéhez fűződik egyébként.) A zenékről már esett szó egy korábbi posztban, a francia nyelvű Le soleil d'or gyönyörű végről gondoskodik, illetve az általam ismert legjobb főtéma is helyet kap.
Az Operation Return the Treasure azoknak lehet igazán csemege, akik túlvannak már egy-két Lupin-filmen. A hagyományokkal való szakítás a legnagyobb pozitívuma, és bár akadnak benne hibák (a következetlenségek, illetve a legfőbb szereplők hanyagolása), a legjobb szórakozás volt számomra a First Contact óta. Azért ez, tekintve annak a filmnek a színvonalát, nem kis szó.
Fdave

A bejegyzés trackback címe:

https://zongo.blog.hu/api/trackback/id/tr671793616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása