Friss topikok

  • Chavez: A dinnye igazi, vagy a készlet része vajon? (2010.08.22. 16:06) Figurák 2.
  • Chavez: Lájk (2010.07.26. 01:19) 35 mozi 2 percben, azaz 35mm
  • Chavez: Jelentem, megnéztem a trélert. :) Egy szót se értettem belőle. :D (2010.07.26. 01:15) Heaven's Door
  • raveon: Hé, csinálj valamit a knetes privátlehetőségeddel, mert nem tudok sunyiba üzenetet küldeni neked! :D (2010.07.04. 08:00) Fujiko Coffee
  • Chavez: Hehe, tök jó. :) Jó lenne tudni, hogy miket beszéltek, úgy nyilván több értelmet nyerne. De techni... (2010.06.02. 16:16) Egy új tehetség

ZONGO BLOG

Képregény, zene, minden

Képregényajánló #2

2008.01.04. 16:23 | fdave | 1 komment

A Szörny Ébredése (Titkos Fiók, 2006)



A Titkos Fiók gondozásában 2006-ban jelent meg itthon Enki Bilal világhírű Szörny-tetraológiájának első része A Szörny Ébredése címmel.
A legkisebb túlzás nélkül kijelenthetem, hogy a kiadvány az itthon eddig megjelentek legjét jelenti. Ezt több dologgal is alá fogom támasztani, csak sorjában.

Az egyre bővülő magyar piacon eddig csak néhány keményborítós (hc) kötet látott napvilágot, amit több szempontból sem bánok, ezek közül a legfontosabb az, hogy egy ilyen jellegű kiadás több száz forinttal dobja meg az amúgy sem alacsony árat. A Szörnyet kiadója viszont számomra hihetetlen áron jelentette meg. A mindössze 2500 Ft-ot „kóstáló” képregény kenterbe veri ár/érték arányával bármelyik itthoni vetélytársát. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy én így utólag máshogy nem is tudnám elképzelni a művet, csak keményfedeles kiadásban.

Az ár/érték arány mellett Enki Bilal csodálatos rajzstílusával bárki egyből megbarátkozhat. A ceruzavonások annyira különlegesek és jellegzetesek, hogy könnyen felismerhető bármilyen Bilal által készített grafika. Minden megrajzolt panel egy-egy újabb műalkotás, egyszerűen gyönyörű.

Bilal sokáig Pierre Christinnel dolgozott együtt, A Szörny Ébredését viszont már ő írta és rajzolta. A történet alapján három szarajevói árva (Nike, Leyla, Amir) sorsát követhetjük nyomon, a közelebbi jövőben, 2026-ban. A véletlen folytán összekerült árvákat nagyon fiatalon szétszakítják egymástól, és később Nike indul a többiek keresésére. Nagyon érdekesen keresztezi egymást főszereplők sorsa, továbbá figyelemre méltó, hogy egyedül Nike keresi tudatosan társait, mégis a véletlenek folytán is közelebb kerülnek egymáshoz. A világ alakulásában tevékenyen részt vevő „testvérek” közül ketten már e köteten belül találkoznak. Nike, akinek nevét a kötet magyarázza, az első, akivel megismerkedünk. Az egyik legjobb emlékezőtehetséggel megáldott egyed a Földön, ennek később hasznát is veszi, de kára is keletkezik belőle bőven.

A történet persze messze túlmutat három árva találkozásánál. Egy világméretű összeesküvés kellős közepébe kerülnek, egyáltalán nem tudatosan. Az Obscurantis Order nevű radikális monoteista szervezet akar uralomra törni. 2026-ban a monoteizmus ingatag lábakon áll egy új felfedezés miatt, ezt akarják a szervezet katonái megsemmisíteni.

A további szereplők közt találjuk Cobbéa hadnagyot, akinek hovatartozása első olvasatra nem volt számomra egyértelmű, de másodszor tökéletesen helyreállt a rend.

Fontos még Cobbéa és Nike közti kapcsolat is. Egy adó-vevő van építve mindekttejük fejébe, amivel kommunikálni képesek egymás közt. Nike pedig belső hangként hallja ezeket az utasításokat, csakúgy mint ahogy az emlékezetében ás egyre lejjebb a gyökerekig. Nike múltja, pontosabban az első pár napja teljesen világossá válik az első rész végére, nem kis meglepetést okozva. A karakter személyét, aki a háttérből irányítja a szálakat, még fedje jótékony homály, az olvasás során kiderül.

A Szörny Ébredésében minden egyes szereplő pontosan, a kellő mértékig ki van dolgozva. Egyiküknél sem érezzük, hogy gyengébben ábrázolt, jellemre kevésbé megfogható, mint társai.

A Szörny Ébredése azért is alapmű, és kötelező, mert a történetszövés és a bonyodalmak mind-mind követendőek lennének. A több szálon futó cselekményben második olvasásnál is csak egy hibát találtam. Kicsit furcsa, hogy a célterületre küldött Nike-nak információkat kellett volna szolgáltatnia, és utána megsemmisülni, azonban ez másként játszódik le, ami nem lenne baj, de kicsit értelmetlenül az információ-szolgáltatás elmarad. Ez persze egy nagyon kis szelete a történetnek, a fősodorhoz nem sok köze van.

A kiadó egyébként kicsit megcsúszott, de most már szinte biztosra lehet venni, hogy idén tavasszal hozza ki a következő kötetet a négyből.

Ez a mű áll a legközelebb a tökéletességhez az itthon megjelentek közt, eddigi legjobb olvasásélményem, és ez nem kis szó.

 

A kiadó honlapja:

ww.titkosfiok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://zongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10284690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raveon 2008.01.05. 10:48:15

Valóban az egyik legkiemelkedőbb kiadvány a hazai piacon. Bár régebben egy kicsit féltem ezektől a gyönyörű képregényalbumoktől, hogy a fantasztikus látvány mellett a tröténetre nem helyeznek nagy hangsúlyt, de a Szörny beszerzése előtt már volt szerencsém olvasni a Nikopol első részét, így ehhez már kétségek nélkül fordultam. Szóval számomra az egyik legvártabb képregény, akarom mondani én can't wait erre in kétezer-nyolc. :)

Amúgy ez a December 32 (a következő kötet címe) akár jelképes is lehet, a tavalyi megjelenés elmaradása miatt. :)
süti beállítások módosítása