Friss topikok

  • Chavez: A dinnye igazi, vagy a készlet része vajon? (2010.08.22. 16:06) Figurák 2.
  • Chavez: Lájk (2010.07.26. 01:19) 35 mozi 2 percben, azaz 35mm
  • Chavez: Jelentem, megnéztem a trélert. :) Egy szót se értettem belőle. :D (2010.07.26. 01:15) Heaven's Door
  • raveon: Hé, csinálj valamit a knetes privátlehetőségeddel, mert nem tudok sunyiba üzenetet küldeni neked! :D (2010.07.04. 08:00) Fujiko Coffee
  • Chavez: Hehe, tök jó. :) Jó lenne tudni, hogy miket beszéltek, úgy nyilván több értelmet nyerne. De techni... (2010.06.02. 16:16) Egy új tehetség

ZONGO BLOG

Képregény, zene, minden

3x

2008.06.13. 14:42 | fdave | 3 komment

Új tag új ötleteket is hozott magával. A 3x lényege: három zenei klipp, melyeket a posztoló mindig szubjektíven válogat ki, és csepegtet róluk infókat. Mert hogy ez is művészet, nem is kicsit.
Az első válogatásban néhány, motívumaiban egymáshoz kapcsolódó klippet választottam, melyek a Daft Punk egyik meghatározó videójából eredeztethetőek.



A Daft Punk, immáron kultstátuszba lépett francia elektro duó egyik legizgalmasabb klippjét hoztam most nektek. Az Around the world című számhoz tartozó videó anno a debütáló Homework lemez második kislemezét promotálta. Az egyik olyan Daft Punk klipp, amibe teljessséggel el tudok veszni, szerencsére van még pár ilyenük. Annyira szuggesztív képsorokat tartalmaz, hogy egyből beleég az ember agyába, feltéve persze, ha veszi a fáradtságot és megnézi. A videót nem kisebb név jegyzi, mint Michael Gondry, aki többek közt a Csodálatos elme örök ragyogását rendezte, illetve olyan neveknek készített már klippet, mint Björk, a Radiohead, de ő csinálta Gary Jules Mad World-jéhez tartozó videót is.
Az Around the world érdekessége, hogy viszonylag kis költségvetésből készült, hisz tulajdonképpen egy minimális díszletet látunk egész végig, ellenben annál több szereplőt vonultat fel. Egyből kitűnik, hogy bár van némi változtatás a kameraállásokban, a megfigyelt terület egy színpadra szorítódik, amin egy lépcső jelenik meg díszletként, illetve a háttérben színes lámpák váltogatják bizonyos algoritmus szerint a fényeiket. A dal szövege kimerül a cím ismételgetésében, így igazán nagy gondot jelenthetett, hogy milyen vizuális tartalommal bírjon a videó.
A klippben a koreográfiára terelődik a legnagyobb figyelem, annyira pontosan kivitelezett. Eszméletlen figurák jelennek meg sorban egymás után, mellett, mögött a színpadon, a kosztümösök is nagyon jó munkát végeztek. Néhány mellékmozgást leszámítva a dal szólamai vannak kiosztva a különböző figurák között. A kifejezetten magas emberkék kapták a basszus témát, melyet a lépcsőn való ritmusos fel- illetve lelépdelésükkel mutatnak be. Úszódresszbe öltözött lányok a magasabb hangokért felelnek. Elképesztő szín és stíluskavalkád uralkodik a videóban, és amikor megjelennek a robotszerű lények, illetve a csontvázak, teljessé válik az egész. Érdemes belegondolni, hogy miként készülhetett a vágás, nem kis gondot okozhattak ezek a képsorok a szakembereknek. Persze gyakoriak a kameraváltások, melyek könnyítettek a dolgukon, és egy gyönyörű végeredmény született. A vége felé megjelenő átkötő részben aztán felbomlik az eddigi szigorú rend, és mindenki egybeolvadva kapcsolódik be a mozgásba, és már nem az elején kapott szerepüket játszák. Ez felfogható egy szép befejezésnek, így kerülve el a monotonitást, nagyon stílusosan. Szerintem a legjobb Daft Punk klipp. Íme:



És mi sem mutatja jobban, hogy mennyire elismert videóról van szó, találtam kapásból kettő hasonszőrű dolgot.
Itt van mindjárt az LCD Soundsystem Daft Punk playing at my house című számához tartozó videó. Az utalás a címében természetesen adott. Bírom az LCD S. számokat, ez valahogy mégis kicsit semmilyenre sikeredett, de hát DP utalással próbálják ezt feledtetni. Nem sikertelenül. Az emerkettő....Petőfi rádió is szétjátszotta már ezt a számot, szóval sokan ismerhetitek már. A videó egyébként könnyen felejthető darab, az Around the world-höz képest itt már külső helyszínekre is eljutunk. A klipp érdekessége az, hogy az előzőleg megismert fura lények többségével itt is találkozhatunk, sőt használnak a ritmus/dallamok lefestésére ők is színes ruhákba bújt egyéneket. Ez a koreográfia sajnos kimerül az előre-hátra menetben, illetve néhány stop-motion trükkben, nem sikerül sajnos eredeti dolgokat hozzátenni az "alapanyaghoz". Így ez a szám megmarad egyfajta ugródeszkának a Daft Punkhoz, semmi több. A partiban pedig öröm keresgélni a már jól ismert figurákat. Íme


A harmadik a Freemasons Rain Down Love című száma. Zeneileg a legsemmilyenebb a három közül, a klipp úgyszintén. A helyszín dettó ugyanaz, mint a Daft Punk esetében, itt most a figurák lettek kicserélve. Itt szimpla tánc-show zajlik, nem pedig a várt ritmusra történő mozgás. Egyszeri nézésre megteszi, de szerintem egy teljesen felesleges klipp született, méghozzá érthetetlen Daft Punk utalással. Egy csillivilli kis jelenetté degradálták az kiindulási alapot, ami művésziességében persze tökéletsen illik az efféle semmitmondó zenéhez. A két EREDETI robotsisakos francia óvjon minket hasonlóktól! :) Íme:

A bejegyzés trackback címe:

https://zongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8518331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geomayler 2008.06.13. 20:40:05

A Daft Punk nagy kedvencem, az LCD-t nem ismertem, de nem is nagyon tetszik a zenéjük, a 3. meg átvert már egyszer, mikor azt hittem Daft klipp jön. :)

Az Interstella SSSS anime/klippek a legjobbak!

fdave 2008.06.13. 21:30:26

A Daft Punkról lesznek még cikkek itt, nagyon ráálltam a témára. Nekem ez a klipp a kedvencem, de tényleg nagyon jó az egész Interstella anime is, ahogy összejön egy történet, meg hasonlók.
Az egyik AnimeStars magazinban volt egy cikk erről, de arról lecsúsztam sajna.
Van már Daft Punk film is, minden, úgyhogy el vagyunk látva jóval. :)

raveon 2008.06.14. 13:49:01

Jó lett, azt a DP klippet én is nagyon szeetem, bár nekem a kutyás a kedvencem tőlük.
Amit most beraktál, az az egy szám tetszett az LCD-től amit eddig hallottam tőlük.
süti beállítások módosítása